Utrustning och teknik
Det pratas mkt om linor,flugor etc vid öringfisket. Ett intressant ämne med många olika teorier. I söndagskväll var jag ute på en sväng och det kändes mkt hett. Jag gick 2 vändor på Övreforsnackenoch en vända på Campingen ner mot Börtingsten. Hade på storöring på alla tre vändor…tyvärr fick jag inte upp någon av dom även om den som satt på längst va med i några minuter…därför lämnar jag krokvalet till någon annan;)
På Övreforsnacken gick jag efter en annan fiskare som inte haft någon känning och som gick med en hoverlina. Den stora skillnaden mellan vår utrustning var just linorna. För att vara mer exakt hade jag en 12′ 6 i klass 7/8 med en compactlina i sjunkgrad I/s1/s2…en Guidelinelina som med andra ord fiskade hyfsat djupt på den ganska lugnflytande Övreforsnacken. ca 4 m fluorcarbon med 0,33 i spets…en tubfluga (scott) i gulgrönt med svart övervinge och svart hackel…vinglängd 5-6 cm.
I riktigt lågt vattenstånd är en intermediate lina mer lämplig just på Övreforsnacken. Annars vill jag på ex Järnforssträckan gärna ha en lite mer sjunkande lina än I/s1/s2 speciellt vid Annikas sten där vattnet går fort och det är djupt.
Med den här utrustningen i det här vattenståndet som i mitt tycke är ett normalvattenstånd…varken särskilt lågt och absolut inte högt…känner jag mig välklädd. (höll på skriva välutrustad men ångra mig 😉 )
Ett annat tips är det gamla hederliga att ta några steg mellan varje kast…3-5 meter är ganska lämpligt att förflytta sig mellan kasten och bara ett kast åt gången…fisken skall bli överraskad av flugan. Låt sträckan och öringarna vila en stund mellan vändorna…för mycket nötande är värdelöst och kom ihåg att vara försiktig i vattnet och bredvid vattnet…öringarna är utstuderade rovfiskar och har grym koll på omgivningen.
/Ulrik